ONTDEK FRYSLÂN

ruimte en rust maar genoeg te beleven

INSPIRATIE

Friesland is een prachtige provincie. Er is hier in het noorden nog veel rust en natuur, maar er is ook veel te zien en te beleven. Zoveel dat je hier wel vaker op vakantie wilt!

Wil je lekker een dagje uit? Dan laten we je hier wat mooie dingen zien om je te inspireren!

Voor veel meer activiteiten en mooie plekjes kun je kijken op www.friesland.nl en www.dokkum.nl

MOOIE PLEKJES

Het Lauwersmeer

Het Nationaal Park Lauwersmeer is een prachtig natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Bij de zeehaven van Lauwersoog kun je een lekker ijsje of visje halen. Op het Lauwersmeer is het heerlijk om te watersporten. Je kunt vanuit Oostmahorn (8 min. met de auto, 20 min. fietsen) een kano, surfplank of boot huren en het prachtige gebied vanaf het water verkennen. Ook vertrekt hier een rondvaartboot over het Lauwersmeer.

Schiermonnikoog

Vanuit Lauwersoog (12 min. met de auto) vertrekt de boot naar het waddeneiland Schiermonnikoog. De boot brengt je in ongeveer 45 minuten naar het autoluwe eiland. Bij aankomst kun je het beste meteen een fiets huren. Met de fiets kun je overal op het eiland komen en geniet je het meest van de natuur.

Dokkum

Een bezoek aan Dokkum is een leuk uitje. Op ongeveer 15 min met de auto ligt deze historische stad. Je kunt een wandeling maken over het bolwerk, winkelen in de gezellige binnenstad, heerlijk eten, een museum, kerk of de lokale bierbrouwerij bezoeken. Op de markt staat één van de elfsteden fonteinen. Je kunt ook een bootje, kano of sup board huren om het Dokkumer Grutdjip en de grachten rond Dokkum te verkennen.

Wadlopen

Onder begeleiding van een ervaren gids maak je een beginnerstocht van ongeveer 2 uur te voet over het Wad.

It Fiskershúske

Museum 't Fiskershúske exposeert voorwerpen die betrekking hebben op de oude kustvisserij en het leven van de bewoners van het dubbeldorp Paesens-Moddergat. De ramp van Moddergat, in 1883 waarbij 83 vissers omkwamen, vormt hier een groot aandeel in. De tentoonstelling is verspreid over de vier huisjes van het museum.

De Sukerei

Het leven en wonen in de Noordelijke Friese Wouden rond het jaar 1900 staat in het cultuurhistorisch centrum 'De Sûkerei' in Damwâld

Vlasmuseum Ee

Het gratis te bezoeken vlasmuseum "It Braakhok" in Ee is iedere dag geopend. De kleine tentoonstelling laat zien hoe vroeger van vlas linnen werd gemaakt.

AquaZoo

Aan de rand van Leeuwarden en in het recreatiegebied de Groene ster ligt de AquaZoo. Dit dierenpark is heel leuk voor kinderen en ook voor volwassenen).

Sanjes Safari

Voor een leuk dagje uit met de kinderen is het speel- en dierenpark Sanjes Safari een aanrader.

Skûtsjemuseum Earnewâld

Centraal in dit museum staat het leven van een vroegere generatie zeilschippers, die op skûtsjes voeren. Oude ambachten uit de scheepsbouw zoals smederij en zeilmakerij komen in speciaal ingerichte werkplaatsen aan bod.

Zeehondencentrum

In het Zeehondencentrum Pieterburen worden zeehonden opgevangen die ziek, gewond of zwak zijn.

Heb je al zin in een ontspannen vakantie?

GEZELLIG ETEN

Café de Zwarte Arend

Wilt u een gemakkelijke snack in Paesens zelf eten? Dat kan in het gezellige café of op het terras van de Zwarte Arend.

Restaurants Lauwersoog e.o.

In de haven van Lauwersoog zijn diverse restaurants waar uiteraard verse vis op het menu staat.

In de buurt

In Oostmahorn is gelegen aan de jachthaven restaurant "het Raadsel van de Wadden" en boven op de dijk met prachtig uitzicht over het Lauwersmeer restaurant "de Gouden Stek". In Dokkum zijn volop restaurantjes om goed en gezellig te kunnen eten.

VRAGEN?